nhpia banner

Το Νηπιαγωγείο αποτελεί τη θεμελιώδη βαθμίδα εκπαίδευσης με στόχο την ολόπλευρη καλλιέργεια της προσωπικότητας των νηπίων...  Περισσότερα

dimotiko banner

Το Δημοτικό σχολείο συνεχίζει πιο οργανωμένα την εκπαίδευση που ξεκινά χαλαρά στο χώρο του Νηπιαγωγείου...  Περισσότερα

lykeio banner

Το Γυμνάσιο συνεχίζει και το Λύκειο ολοκληρώνει τους εκπαιδευτικούς στόχους στον απαιτητικό χώρο της εκπαίδευσης...  Περισσότερα

Κατηγορία: Λύκειο

Στα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια Βέροιας «Ι. Σαφαρίκα-Ι. Μπαρμπαρούση» γιορτάστηκε η 75η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου του 1940, η οποία αποτελεί σταθμό στην ιστορία του έθνους μας και βρίσκεται βαθιά ριζωμένη στη συλλογική μας μνήμη καθορίζοντας τη νεότερη ιστορία της πατρίδας μας.

Σε μια περίοδο γενικευμένης κρίσης οι μαθητές στάθηκαν περήφανοι απέναντι στην ιστορία τους και με τρόπο ενδιαφέροντα αλλά και συγκινητικό παρουσίασαν όχι μόνο ένα χρονολόγιο των ιστορικών γεγονότων αλλά επικεντρώθηκαν στον απλό καθημερινό άνθρωπο που επέλεξε, χωρίς καμμιά διάθεση εκδήλωσης ηρωισμού, να φωνάξει ένα ισχυρό και αταλάντευτο “ΟΧΙ”. Ανέδειξαν τον πολεμιστή του “ΟΧΙ”, που θυσίασε τη ζωή του για υψηλά ιδανικά, όπως η ελευθερία, η ειρήνη και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Έκαναν σαφές ότι στις εφιαλτικές μυλόπετρες του πολέμου συνεθλίβησαν άντρες και γυναίκες όλων των ηλικιών με ποικίλα κοινωνικά και φυλετικά χαρακτηριστικά. Κατάφεραν να δώσουν την εικόνα της θηριωδίας μέσα από οπτικοακουστικά ντοκουμέντα και μαρτυρίες που προκάλεσαν το συναίσθημα του ακροατηρίου και με όχημα τη δύναμη της Τέχνης απελευθέρωσαν καθάρια και γενναία τη φωνή του μαχόμενου ανθρώπου που αντιστάθηκε στις δυνάμεις κατοχής, την πείνα, το φόβο, την εξαθλίωση και την κτηνωδία των κρεματορίων.

Οι μαθητές με την προσέγγισή τους γεφύρωσαν το παρελθόν με το παρόν. Επισημαίνοντας τα γενεσιουργά αίτια του ναζισμού αλλά και τις εγκληματικές συνέπειες της ύπαρξης μορφωμάτων αυτού του είδους, άρθρωσαν ξεκάθαρα ένα βιωμένο επιχείρημα που ανατροφοδοτεί γόνιμα το διάλογο για το πώς οφείλει να επιλέξει να σταθεί και να αντισταθεί ο σύγχρονος άνθρωπος, ώστε να χαράξει το μέλλον του σε σταθερές βάσεις και αξίες υποστηρίζοντας έτσι το πανανθρώπινο όραμα για ανάπτυξη βιώσιμη και ειρήνη θεμελιωμένη στην αναγνώριση του καθολικού και αδιαίρετου χαρακτήρα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μας υπενθύμισαν ότι οφείλουμε να πορευτούμε το δρόμο μας με τον αυτοσεβασμό και την αξιοπρέπεια που μας αξίζει, με τον ρεαλισμό και την ψυχραιμία που απαιτούν οι περιστάσεις και αρμόζει σε μια ώριμη Δημοκρατία.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη γιορτή της Σημαίας και την απονομή βραβείων και αριστείων στους μαθητές που διακρίθηκαν κατά το σχολικό έτος 2014-15 από τους διευθυντές του Γυμνασίου και του Λυκείου, κ. Μπαρμπαρούση Ιωάννη και κ. Σαφαρίκα Ιωάννη αντίστοιχα.

Ευχαριστούμε θερμά και συγχαίρουμε τους μαθητές που συμμετείχαν στην οργάνωση και την πραγματοποίηση της εκδήλωσης για τον εορτασμό της 75ης επετείου του “ΟΧΙ”.

77657703
Επισκέπτες σήμερα
Επισκέπτες χθες
20741
20463

Από το 2003 ξεκινήσαμε με όραμα να παρέχουμε σε αυτόν τον τόπο κάτι καλύτερο στο χώρο της εκπαίδευσης. Με εξαιρετικούς καθηγητές, σύγχρονες υποδομές και με στόχο μία παιδεία μοναδική, αλλά και προσιτή σε όλους, προσπαθούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μαθητών και γονιών. Η εμπιστοσύνη που μας δείξατε είναι δέσμευση να συνεχίσουμε... Περισσότερα

info